2021-10-22 08:14:25• hírek • Bede Emőke

Octavian Jurma: a Szatmár megyei lagzik károsabbak voltak, mint a kolozsvári fesztiválok

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Kolozsváron az Untold fesztivált követő hónapban több mint 200 személy vesztette életét koronavírus-fertőzésben, mely kilencszer több, mint az azt megelőző hónapban. Octavian Jurma kutató szerint valóban hiba volt megszervezni az ilyen nagy kaliberű rendezvényeket, viszont a legnagyobb baklövés mégis az, hogy az iskolákból teljes mértékben hiányzik a szűrés.

Jurma megyékre lebontva tette közzé nemrégiben az iskolakezdés, azaz szeptember 13. és október 14. között regisztrált fertőzöttségi adatokat, melyekből kitűnik, hogy Bukarest, valamint Ilfov, Temes és Kolozs megye voltak azok, ahol elsőként napi 600 igazolt eset fölé ugrott a fertőzöttek száma. Az Adevarul arról kérdezte a kutatót, van-e ennek köze azokhoz a nagy rendezvényekhez, melyeket ezekben a megyékben szerveztek. Octavian Jurma szerint túl korai volt megengedni, hogy 75 ezer fős eseményeket szervezzenek, viszont a legnagyobb problémát mégis az iskolák jelentik, ahol a fesztiválokkal szemben nem volt semmilyen járványügyi szűrés. Az iskolákban csak a maszkviselés volt kötelező, viszont ez nem bizonyult elegendőnek: nem csináltak teszteket, nem követték, hogy ki van beoltva és ki nincs. „Ha a fesztiválokat a tüzet tápláló fához hasonlítjuk, akkor az iskolák olyanok voltak, mint a tűzre vetett benzines kanna” – nyilatkozta Jurma.


A Szatmár megyei lagzik károsabbak voltak, mint két kolozsvári fesztivál


A kutató Szatmár megyét hozza fel negatív példaként, ahol a fertőzöttségi arány Kolozs megyéhez képest sokkal gyorsabb iramban emelkedett. „Ez amiatt történt, mivel nagyon sok kisebb esemény volt mindenféle kontroll nélkül, gondolok itt elsősorban az esküvőkre. Tíz darab, 1.000 fős lagzi 10.000 embert jelent, akik mind különböző falvakból, különböző korcsoportokból származnak, és nagyobb kockázatot hordoznak, mint egy fesztivál esetében, ahol kérik a Covid-igazolványt. Kolozs megyében két nagy fesztivál is volt egymás után, ezek következtében mégsem jegyeztek akkora ugrást, mint Szatmárban, ahol csak lagzik voltak” – véli Jurma.


De nem csak Szatmár megyében hagytak alább az ellenőrzések, hanem szerte az egész országban. A kutató szerint a legkönnyebb most a fesztiválokra mutogatni, hiszen ezek voltak a leglátványosabb rendezvények, viszont rengeteg olyan buli és esemény volt országszerte, ahol mindenféle óvintézkedést mellőztek, és úgy viselkedtek, mintha csak Új-Zélandon lennének, ahol hosszú hónapokon át az újonnan regisztrált esetek száma nem lépte át a heti 10-et . „Ezért néz ki úgy a járványgörbe, ahogy” – szögezte le Jurma.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: